Menu

   Home
   Banden
   Velgen
   Uitlijnen & Balanceren
   Opslag banden
   Vaco gecertificeerd
   Pechservice
   Veelgestelde vragen
   Openingstijden
   Contact

 
  Veelgestelde vragen
 
   Merken o.a.
 
 
Veelgestelde vragen over banden

Wat is de wettelijke minimale profieldiepte van een band?

De wettelijke minimum profieldiepte van een band is 1,6 mm. De ANWB adviseert echter een minimum profieldiepte van 2 mm aan te houden. Nieuwe banden hebben een profiel van circa 8 mm. Let op: Alleen de banden van de auto staan in contact met de weg. Goede banden zijn dus van levensbelang. Iedere afgesleten millimeter profieldiepte verlengt de remweg. Zo betekent het verschil tussen 7 mm of 1 mm profieldiepte op een nat wegdek en bij een snelheid van 100 naar 60 km per uur een 75% langere remweg.

Zijn winterbanden verplicht?

Niet in Nederland. In Duitsland en de Alpenlanden wordt u geacht om uw auto aan te passen aan de (winterse) omstandigheden. Dus als er sneeuw of ijs ligt, dient u met winterbanden te rijden. Minstens zo belangrijk zijn de gevolgen voor uw aansprakelijkheid bij een ongeval. Er is een winterbandenplicht bij winterse omstandigheden. Wanneer u zich hier niet aan houdt, riskeert u een boete.
Wanneer u rijdt dient u zich te houden aan de toegestane, maximale snelheid van de winterbanden, die staat aangegeven op de band door middel van een snelheidscodering. Deze snelheid kan lager zijn dan de topsnelheid van uw auto.

Zijn in het buitenland voor caravans of kampeerauto’s ook winterbanden verplicht?

In Duitsland staat in de wetgeving ‘motorvoertuig’. De bovenstaande verplichtingen gelden dus ook voor kampeerauto’s. Ook in andere landen geldt voor kampeerauto’s hetzelfde als voor personenauto’s. Voor caravans is dit anders. Er zijn geen landen waar een verplichting geldt voor winterbanden of sneeuwkettingen onder caravans. Het mag wel en het levert ook voor caravans een betere wegligging op.

Zijn sneeuwkettingen nodig met winterbanden?

Winterbanden maken sneeuwkettingen niet overbodig. Dus gaat u op wintersport? Neem dan beslist sneeuwkettingen mee. In veel wintersportlanden is dit zelfs verplicht. Een groot voordeel van winterbanden is dat het omleggen van sneeuwkettingen minder snel nodig is. Houd er rekening mee dat niet voor elke band-/wielcombinatie sneeuwkettingen mogelijk zijn. Zie voor meer informatie het instructieboekje van uw auto.

Kan ik winterbanden alleen op de aangedreven wielen monteren?

Nee, dit is ronduit onveilig. Beter géén winterbanden dan twee winterbanden. Twee sets verschillende banden met verschillende eigenschappen levert een onvoorspelbaar rijgedrag op. Ook de niet aangedreven wielen hebben namelijk een belangrijke functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil in (zijdelingse) grip tussen aangedreven en niet-aangedreven wielen zal de stabiliteit van de auto ernstig in gevaar brengen.

Maakt het bij een ongeluk uit op welke banden ik reed?

In veel landen (in ieder geval in Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland) kan het niet gebruiken van winterbanden een rol spelen bij de aansprakelijkheid voor een aanrijding.
Uw WA-verzekering zal een schade die u heeft toegebracht aan iemand anders wel vergoeden maar in veel gevallen gaat dat ten koste van uw bonus-malus, en uw eigen autoschade is misschien niet all risk verzekerd of u heeft een eigen risico. In het ergste geval krijgt u een deel van uw letselschade niet vergoed omdat u medeaansprakelijk bent vanwege het rijden op ongeschikte banden.

Bron: ANWB